Chovatelské informace/Naše články v odborných časopisech

Časopis Papoušci, ročník II, květen–červen 2002 (číslo 3/2002)

Loro Parque očima českého chovatele

Foto: Alena Doležalová

Foto: Alena Doležalová

Loro Parque je ve svém oboru světovým klenotem. Nachází se na ostrově Tenerife – největším ze sedmiKanárských ostrovů, v zelené a zalesněné severní části ostrova, v historickém městě Puerto de la Cruz. Zdi tohoto krásného města omývají dravé vlny divokého Atlantiku. Na okraji města, v náručí banánovníků, oleandrů, ibišků, palem a velikých dracén se nachází domov mnoha druhů ptáků, zvířat a ryb – Loro Parque. Existuje již 30 let a jeho zakladatelem je němec pan Wolfgang Kiessling. Toto nádherné a moderní chovatelské zařízení obsluhuje asi 500 zaměstnanců parku, kteří pečují o všechna zvířata na nejvyšší úrovni, jaká je v tomto rozsáhlém měřítku možná.

Vstupní budovy komplexu jsou postaveny v thajském stylu. Jejich honosné zdobení zvýrazňuje podmanivá thajská hudba. U vchodu je umístěno muzeum s porcelánem z celého světa s motivy papoušků. Loro Parque je zaměřen na chov a odchov papoušků, ale je domovem i pro mnoho jiných zvířat, například gorily, tučňáky, šimpanzy, lachtany, delfíny a žraloky. Ke všem chovným areálům a atrakcím v Loro Parque lze dojít po dobře značených cestičkách, mezi bujnou zelení, kolem tropických rostlin a stromů. A právě v těchto místech, ve stínu bujné vegetace, jsou umístěny voliéry s papoušky. Jim bude věnována závěrečná část mého povídání.

První kroky návštěvníků vedou přes dřevěný most nad jezírky plnými pestrobarevných japonských koi-kaprů. Kolem záhonů bujné vegetace se po několika krocích návštěvníci zastavují na terase, z níž je výhled na areál goril. Teritorium goril je rozlehlé a bujná zeleň se zde střídá s kmeny stromů a nad vším se tyčí skály s vysokým vodopádem.

Za gorilím výběhem je vybudován nový areál s ojedinělým umělým biotopem, obydlený druhem obyvatel v těchto subtropických končinách nečekaným - tučňáky. Pavilon nese název Penguin World – planeta tučňáků. Ve speciální budově za obrovskými skleněnými tabulemi se nachází odštěpek jižního pólu, skal pokrytých věčným ledem, jejichž břehy omývá oceán a po maličké zemi pobíhají na dvě stovky tučňáků. Osazenstvo tučňáků doplňují rackové. Teplota za sklem je -2 °C a klima je stejné jako v domovině tučňáků. Zvenčí kolem skla se neslyšně pohybuje chodník, na kterém stačí jen stát a vychutnávat nezvyklou krásu. Pavilon je vybudován tak, že návštěvník může tučňáky pozorovat jak na souši, tak pod vodou pod ledovcem, kde se prohání ohromnou rychlostí a neustále závodí.

Z pavilonu tučňáků se schází širokým ochozem spirálovitě dolů kolem obrovského skleněného válce, který má asi 3 m v průměru a výšku 8 m. Je naplněn mořskou vodou a plave v něm několik stovek malých pruhovaných mořských rybek. V šeru budovy vypadá osvětlený válec úchvatně. Ryby plavou po směru chůze, což vyvolává dojem optického klamu a lehké závrati. Dole na konci ochozu je umístěna prodejna se suvenýry tučňáků a východ, kterým vyjdete kolem nástěnných poutačů s tématikou ochrany papoušků ven z této jedinečné scenérie.

Každá voliéra je oddělena palmami a dalšími rostlinami. Foto: Alena Doležalová

Každá voliéra je oddělena palmami a dalšími rostlinami. Foto: Alena Doležalová

Celý park je protkán pohodlnými chodníky, které vás zavedou do různých restaurací s krásným posezením v zeleném zátiší, kde voní různé místní speciality. Zde se můžete posilnit a odpočinout před dalším programem. Samozřejmostí jsou také dětské koutky a stánky se suvenýry s motivy zvířat. Za zmínku stojí i hustá síť sociálních zařízení, za jejichž úroveň a čistotu by se nemusel stydět ani luxusní hotel. Všude na rozcestích jsou umístěny informační tabule, které napovídají, v kolik hodin začíná další show a kterým směrem se k ní vydat.

Další atrakcí, skrytou pod obrovskou stříbrnou kopulí je panoramatické kino. Celý den v určitých časových intervalech se zde promítají nádherné záběry z národních parků celého světa. Divák vnímá filmové záběry jako by seděl v letadle, které s ním ohromnou rychlostí letí nad vrcholky horských masívů, střemhlav padá s vodopádem do nekonečných propastí, aby ho pak něžně a tiše neslo nad širými klidnými savanami zalitými zlatými paprsky slunce.

Po závratné a překvapivé produkci se můžete vydat na další prohlídku. Čekají na vás tygři a pumy, ve zvláštních nádržích krokodýli a příjemným zpestřením je pavilon orchidejí. Překvapí vás překrásné orchideje různých druhů a nejrozličnějších barev květů, jaké si můžete jen stěží představit. Orchideje v kombinaci s různými druhy velkolistých rostlin podtrhují exotiku tohoto tropického parku.

Nádhernou podívanou pro děti i dospělé jsou show, kterou zde cvičitelé předvádějí společně s papoušky, delfíny a lachtany. Tyto programy se konají několikrát denně. Cvičené papoušky navštívíte v budově Loro-show, cvičené delfíny uvidíte v delfináriu a lachtany v areálu lachtaní show. Zde se můžete přesvědčit o tom, jaké artistické výkony jsou schopna zvířata předvést. Doslova žasnete nad chytrostí a obratností papoušků, hravostí a rychlostí delfínů a smyslem pro rovnováhu a dovádivostí lachtanů. Za vším stojí hodiny tréninku zvířat i cvičitelů, ale hlavně vzájemná láska člověka a zvířete.

Dalším úžasným divadlem je deštný prales, zaměřený převážně na vodní říši. Vstoupíte do něj otvorem ve skále a ocitnete se v temné jeskyni, před jezerem plným ryb. Stojíte v úrovni hladiny jezera, takže můžete pohodlně sledovat i pohyb pod hladinou. Ryby všech možných druhů, tvarů a barev doplňují zástupci dravců – piraně. Jezero lemuje flóra deštného pralesa. Celá scenérie je osvětlena shora denním světlem a vypadá úchvatně a jedinečně. Při dalším postupu do temných zákoutí jeskyně si může návštěvník prohlédnout několik dalších ohromných nádrží. Některé jsou sladkovodní a některé mořské. Ve sladkovodních jsou zástupci různých pralesních biotopů, v mořských překrásně zbarvené rybky, mořští hadi, koníci a vzácní korýši. Uprostřed jeskyně stojí veliká skleněná nádrž válcovitého tvaru. Je plná malých barevných neonek. Jsou jich zde stovky, snad tisíce a v ohromném hejnu, které mění barvy jejich pohybem, se prohánějí akváriem.

Celá přehlídka vodních biotopů vrcholí ohromujícím představením – žraločím tunelem. Užaslý návštěvník vstoupí do obrovského skleněného tunelu a ocitne se na dně oceánu. Kolem rejdí velké různé mořské ryby, murény, rejnoci a hlavně obávaní predátoři mořského světa – žraloci. Nádrž je opravdu obrovská a zvířata jsou od vás oddělena jen silným sklem. Žraloci jsou velcí několik metrů a cení na vás zuby přes sklo nádrže. Pro nás středoevropany je to pohled vskutku nezvyklý, až mrazivý. Žádný film v televizi ani kině nedokáže přiblížit atmosféru uprostřed žraločího tunelu.

Turistický vláček v Loro Parque

Zvláštní a nejdůležitější místo v parku mají papoušci. Těm je věnováno nejvíce prostoru a pozornosti. Je zde zastoupeno na 300 druhů papoušků. Jsou to arové, amazoňané, loriové, aratingové, kakaduové, australské druhy papoušků, dokonce je zde i papoušek horský - nestor kea.

Jednotlivé druhy papoušků jsou umístěny v různých částech parku ve voliérách, které lemují chodníky, takže návštěvníci mohou neustále ptáky pozorovat. Voliéry jsou vsazeny do bujné zeleně, která slouží jako dekorace a zároveň i útočiště papoušků. Voliéry mají vysoko úroveň. Jsou zhotoveny z nerezového a pozinkovaného materiálu. Jsou pevné a prostorné a dno mají pokryto lávovým pískem, který je uhrabáván. Krmné misky jsou upevněny na otočné desce a tím je umožněno krmení bez rušení papoušků. Bidla jsou z větví i různých desek. Na každé voliéře je umístěna tabulka s popisem a základními údaji o druhu papouška. Jsou zde kolekce arů od těch malých až po největší, je zde rozsáhlé zastoupení řady australských papoušků, nádherná kolekce kakaduů od palmového až po brýlové. Své zastoupení zde mají samozřejmě také afričtí papoušci - žakové, papoušci senegalští a spousta druhů malých papoušíků. Unikátní je také řada amazoňanů a v neposlední řadě také pestrými barvami hýřící velká skupina loriů. Všechny voliéry jsou udržovány v naprosté čistotě a hygieně. Denně je vydatně zavlažována veškerá zeleň, protože tropické slunce pálí nemilosrdně a vydatně.

Jídelníček papoušků je opravdu velmi bohatý a zahrnuje veškeré možné druhy zrnin, ovoce, zeleniny jak syrové,tak konzervované. Krmení je doplněno různými vločkami a podobnými produkty zdravé výživy, včetně minerálních látek a stopových prvků. Všechny suroviny pestrého jídelníčku jsou vystaveny v přípravně krmiv, do které může návštěvník nahlédnout skleněným oknem a sledovat jaké dobroty jsou na jídelním lístku.

Je nezbytně nutné se také zmínit o odchovném programu papoušků v Baby station. Baby station je budova půlkruhového tvaru, v průčelí prosklená, aby bylo možno nahlédnout, co se to tam vlastně odehrává. V několika místnostech je umístěna papouščí školka od kategorie novorozenců až po kategorii samostatných papoušků.

Loro Parque

Probíhá zde líhnutí a dokrmování všech problémových a ohrožených druhů papoušků. Odborníci míchají speciální krmné kaše, které pomocí speciálních trubiček a stříkaček vpravují mláďatům do volátek. Vše je pečlivě teplotně ošetřováno, ptáci jsou denně váženi a vede se přesná dokumentace. Mláďata jsou od prvního dne umístěna v inkubátorech. Starší kategorie potom v různých speciálních kontejnerech. Zde jsou papoušci dokrmováni až do úplné samostatnosti. Všechnu tuto péči mohou návštěvníci sledovat přes okna budovy.

Při jedné z návštěv jsme měli velké štěstí. Chovatelé v Loro Parque zabydlovali novou voliéru. Jejími obyvateli se stala skupina nestorů kea. Nestor kea je sice nebarevný, za to neobyčejný papoušek. Do nové voliéry jich bylo vpuštěno asi deset. Hned začali živě pobíhat po zemi a koupat se v malém jezírku s vodopádem. Určitě se jim v novém domově zalíbilo.

Pro náročnější a zvláště zvědavé turisty je ještě připraven speciální program – Discovery Tour. Je to speciální prohlídka v malých skupinkách, za doprovodu průvodce v několika světových jazycích. Discovery Tour vás zavede na místa, kam se návštěvníci běžně nedostanou a uvidíte samé zajímavé věci. Například kde odpočívají delfíni když necvičí, jak se rozmnožují mořští koníci a různé mořské ryby, kam chodí spát tučňáci. Průvodce vás provede chladírenským zařízením pavilonu tučňáků a ukáže podzemní komplex, v kterém se ukrývá systém čerpadel, filtrů a mnoho různých životodárných zařízení parku. Na konci prohlídky vám ještě ukáže jeskyni plnou netopýrů a pak vás užaslé a plné dojmů dovede ke vstupní bráně. A to je právě v čase, kdy vás místní rozhlas jemně upozorní, že se blíží 19. hodina a park bude se zavírat.

U východu si vyzvednete krásnou fotografii (pokud jste se při vstupu nechali vyfotografovat s dvojicí ar zelenokřídlých) a do veliké knihy můžete napsat své dojmy z návštěvy. U brány na vás čeká malý motorový vláček, který vás odveze k hotelu.

Loro Parque je skutečně perlou svého druhu a pro každého člověka nádhernou podívanou. Přál bych každému chovateli aby se alespoň jednou v životě mohl na toto místo podívat.

Milan Bartl

Zpět na přehled článků